Конкурент Патрона, в українських саперів новий «чотириногий друг»

Рівень забруднення від нерозірваних російських снарядів в Україні порівняємо з наслідками від Другої світової, тому армія США погодилася передати одну з двох своїх собак-роботів. Це допоможе розмінувати міни та інші боєприпаси на території країни.

HALO Trust буде використовувати “Spot”, робота виробництва Boston Dynamics, для знешкодження мінометних снарядів та касетних боєприпасів у Київському районі.

Під час тестування минулого року Spot добре працював саме з невеликими снарядами. Подібними до тих, які зараз застосовувалися по всій Україні.

Директор Boston Dynamics з маркетингу та комунікацій, Ніколас Ноель, дав наступний коментар.

«Загалом Spot — це ефективний інструмент для захисту людей. Робот часто використовується для огляду потенційно небезпечних матеріалів з безпечної відстані. Однак, положення та умови компанії не дозволяють озброювати або використовувати робота з метою заподіяння шкоди та залякування»

Командування армії США, яке схвалило передачу собаки, не відповіло на численні запити щодо коментарів.

Як це працює?

Використовуючи роботизовану руку, Spot може перетягувати боєприпаси, що не розірвалися, в ями. Це дозволяє безпечно підривати їх партіями від 50 до 100 подалі від мирного населення. Так само це не наражає на ризик військових і команду HALO, дислокованих у Бучі та Броварах.

«Якщо ви можете перемістити снаряд досить далеко, щоб підірвати його разом з іншими мінами, не наражаючи на небезпеку людини, ви значно підвищуєте ставки в цій війні».

Наголосив Кріс Уотлі, виконавчий директор HALO.

Spot можна навчити виконувати завдання, що повторюються без допомоги людини, наприклад, перемикати вимикачі. Але оскільки робот буде діяти в менш передбачуваних умовах, таких як мінні поля, люди керуватимуть ним вручну.

Використання роботів у саперській справі

Сапери все частіше використовують роботів у польових умовах. Наприклад, машини для різання дроту та георадари, щоб підвищити свою продуктивність та знизити ризик підриву.

Армія США фінансує так звану Common Robotic System. 10-кілограмового гусеничного робота, який може очищати будівлі від бомб та ідентифікувати ворогів для піхотних відділень перед ближнім боєм.

Швейцарський фонд протимінної діяльності отримав фінансування закупівлю семитонних роботів MV-4. Вони можуть перетинати заміновані райони і розчищати рослинність, яка могла б приховати боєприпаси, що не розірвалися.

«Робот може бути оснащений системою відеокамер, що дозволяє оператору відійти на сотні метрів та бачити досить далеко. Це один із способів упоратися з розтяжками».

Розповів Ентоні Коннелл, директор з Українського напрямку у Швейцарському фонді протимінної діяльності.

Але MV-4 не такий спритний, як Spot. Його ширина перевищує 1,5 метра, і вона не може пролізти між деревами, наприклад, у густих лісових масивах.

Потреба використання більш досконалих роботів для розмінування зросла у міру того, як Росія розширила застосування касетних боєприпасів. Їхня армія упаковують касетні бомби в балістичні ракети, що дозволяє їм безладно розсипатися при ударі об землю. Це несе додаткову небезпеку для дітей, котрі можуть випадково підібрати такий снаряд.

Сапери стурбовані тим, що російські війська залишали міни-пастки та бомби у руїнах будинків. Це спроба залякати українське населення та позбавити їх можливості повернутися додому. Пастки можна знайти у всьому, від побутової техніки до дитячих іграшок.

HALO Trust сподівається до кінця 2022 року розширити штат до 50 груп з розмінування. Тому потреба у таких роботах, як Spot, стає ще гострішою.

Є українські життя, які можна було врятувати ще вчора. Це масштаби, яких не було від часів Другої світової війни».

Оригінал статті читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen