Світ ще не забув про Covid-19. Карантин у Китаї ставить під удар логістику

Карантин у Китаї може викликати проблеми у логістиці, які, можливо, перевершать 2020 та 2021 роки.

Останні кілька тижнів Китай боровся з найсерйознішим спалахом Covid-19 з моменту початкового шоку від пандемії на початку 2020 року.

Багато товарів застрягли в Китаї, і перед світовою економікою вимальовується велика проблема.

«Багато речей, які ми використовуємо, виробляються в Китаї. Незабаром ми побачимо логістичну плутанину, яка затьмарить будь-що у 2020 або 2021 році».

Сказав Річард Мартін, керуючий директор із IMA Asia в інтерв’ю CNBC.

Карантин у Китаї, проблеми в логістиці
 Співробітник дорожньої поліції готується перевірити вантажівку на станції технічного обслуговування недалеко від Шанхаю. Yin Liqin | China News Service via Getty Images

На Китай припадає 20% світового попиту, але його роль у ланцюгах поставок набагато більша.

«Перспективи для світової економіки зараз є досить туманними. У Європі йде війна, у США наближається велике підвищення відсоткових ставок, а в Китаї знову запроваджено жорсткий карантин. Економіка падає».

Повідомляє Мартін.

Вплив карантину на економіку Китаю

“Зараз Китай дуже вразливий”, – сказав Роб Суббараман, головний економіст і голова відділу досліджень світових ринків в Азії.

Посилаючись на дослідження Nomura про масштаби блокувань у Китаї, він стверджує:

 «Якщо подивитися на провінції країни, де є часткові або повні блокування, ми побачимо, що вони покривають близько 40% ВВП Китаю».

Місто Шанхай є одним із найбільш постраждалих місць. Там місцева влада запровадила суворі заходи щодо самоізоляції та обмеження на поїздки. Північна провінція Цзилінь, де розташована багато автомобільних заводів, також сильно потерпіла від карантину.

«Проблема, з якою зіткнувся Пекін, поширюється по всій країні. Не тільки в Шанхаї, а й на півдні, в Гуанчжоу, і, звичайно, в Цзиліні, де багато виробництв».

Розповідає Мартін.

Він додав, що місцева влада закриває цілі міста через побоювання покарання з боку Пекіна, якщо в їхній юрисдикції відбудеться спалах Covid.

За словами Суббарамана, перебої з поставками зараз відбуваються все частіше. Варто очікувати, що роздрібні продажі в Китаї різко впадуть.

З початку пандемії Китай прийняв сувору стратегію нульового поширення Covid. При якій жорсткі обмеження вводяться відразу після виявлення інфекцій.

Навпаки, більшість країн зараз адаптувалися до життя із вірусом. Вони знову відкривають свої межі для міжнародних поїздок та полегшують логістику.

Він попередив, що хоч Китай, ймовірно, відобразить нинішню хвилю інфекцій Covid, це призведе до економічного спаду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen