Санкції з ЄС. Величезні черги з фур та очікування більше доби

Раніше цього місяця Європейський Союз ухвалив рішення про заборону російським та білоруським фурам в’їжджати на свою територію. Після цього тисячі водіїв зібралися біля кордонів.

16 квітня черга вантажівок розтяглася на 80 кілометрів на кордоні Польщі та Білорусі у пункті пропуску Корощин. Вони намагалися залишити ЄС до того, як санкції набудуть чинності. Повідомлялося також про довгі черги у польському місті Бобровники.

Російським та білоруським вантажоперевізникам з 16 квітня заборонено працювати в ЄС. За винятком тих, хто перевозить предмети першої необхідності, такі як продукти харчування, пошту та ліки.

Проте до 400 автомобілів все ще чекали на прикордонних переходах у ніч на 17 квітня. Деякі з них застрягли на кордоні до 33 годин, а ще тисячі, як вважають, перебувають у ЄС. Незрозуміло, що тепер із ними буде, оскільки термін минув.

черга з фур, кордон із ЄС, санкції ЄС
Черга з фур на кордоні з Польщею у березні. JAKUB ORZECHOWSKI/AGENCJA WYBORCZA.PL VIA REUTERS

Криза транспортної галузі

Війна в Україні посилила вже існуючу нестачу водіїв вантажівок. Оскільки українські далекобійники стали залишати ЄС, щоб повернутися додому та боротися. За оцінками Федеральної асоціації вантажних перевезень та логістики у березні понад 100 000 українських водіїв могли виїхати з Європи. Багато хто з них працював у польських та литовських транспортних компаніях.

Європейська заборона на російські та білоруські автомобілі також може завдати шкоди сектору. Хоча європейський президент XPO Logistics сказав Financial Times, це навряд чи буде таким же руйнівним, як втрата українських водіїв.

«Якщо Європа арештує вантажівки, що потрапляють під санкції, Росія може вжити відповідних заходів проти польських далекобійників, які проїжджають через країну в Монголію, Казахстан або Узбекистан»

Повідомив Глава Польських транспортних служб.

Санкції змінюють світ

Санкції та скупчення вантажівок на виїзді з Польщі показують, як змінюються економічні межі. Імпорт товарів з Росії до ЄС становив понад 158 мільярдів євро у 2021 році. Наразі країни намагаються знизити їхню залежність від деяких міжнародних торгових партнерів.

Європа припиняє торгівлю з Росією не лише суходолом. Заборона російським кораблям заходити в порти вже набула чинності. У США уряд звертається до власних стратегічних запасів нафти, щоб спробувати компенсувати втрату російської.

Хоча пройдуть місяці, перш ніж Росія відчує на собі весь тягар санкцій. Лінії глобалізованого світу перекроюються у міру того, як війна в Україні триває. І навряд вони повернуться до того, що було раніше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen