Логістичні виклики під час війни очима аутсорсингової компанії

Продовжує нашу рубрику “Експерти” – Євген Малютін, операційний директор компанії Хаскі. Обговорили з ним складнощі для логістичних компаній сьогодні, які збитки вони зазнають і стан складів у воєнний час.

Логістичні компанії за період ковіда та військових дій пройшли всі стадії прийняття неминучого. Впали плани, зупинилися інвестиції, скоротилися робочі місця на 50-80%.

Наприклад, у період перших 2 місяців війни було знищено чи пошкоджено близько 1/5 усіх складських приміщень Київської області. Де, як ми знаємо, було зосереджено більшість сильних логістичних гравців. Порушені ланцюги постачання та збуту. Завдано збитків на десятки млрд доларів.

Ряд виробництв так і не відновили свою роботу або скоротили свої обсяги. Причин безліч – пошкоджені, перебувають в окупації, активно працювали з РФ і там був збут, потрапили під санкції тощо.

Як один із наслідків, релокація бізнесу до інших регіонів. На прикладі наших партнерів, найактивніше роблять релокацію зі східних областей до центральної та західної України. З Київської області – у західні регіони. Також активно підключають свої європейські представництва або відкривають там бізнес.

Особливості перевезень та складського зберігання

Заблоковані порти та зупинка авіаперевезень – це критичні моменти для логістичного ланцюга. І, відповідно, це значне навантаження, насамперед, на автотранспорт. Але наприкінці червня був прийнятий транспортний «безвіз» до ЄС. Що у рази спростило всі бюрократичні процедури та дозволило збільшити експорт/імпорт товарів.

Зросли орендні ставки та вартість складських приміщень від 10 до 40%. І, загалом, спостерігається дефіцит відповідних приміщень. Ще до війни в Київській області кількість вільних м2 складала не більше 2%.

У перспективі буде інвестиційний потенціал у складському секторі після закінчення активної фази бойових дій. Дефіцит однозначно стимулює попит на складську нерухомість.

Окремо також варто відзначити нові вимоги до виробників та дистриб’юторів для забезпечення логістики без тривалого зберігання.

Через те, що є ризик ракетного удару чи поруч бойові дії, склади сидять «на порохової бочці». Тому зберігають залишки лише на рівні 20%. Це відображається у складності прогнозування пікових навантажень у партнерів, і це окремий виклик для аутсорсингових компаній, коли реагувати на ситуацію необхідно миттєво «на вчора».

Звичайно ж, це обумовлено і стереотипним мисленням «вирішимо самостійно», «зараз на всьому треба заощаджувати».

Проблема з кадрами та аутсорсинг

Один із основних викликів – це забезпечення ефективності процесів та сервісу на тому ж рівні. Тут одну із ключових ролей грає людський фактор.

Незважаючи на величезну кількість безробітних, що за деякими джерелами сягає 5 млн, лише частково вирішується питання з підбором кандидатів. Зі зворотного зв’язку від партнерів – низка їх «красенів» сьогодні захищають батьківщину в рядах ЗСУ або ТрО.

Є й позитивна динаміка у бізнес активності. Ще в березні-квітні більшість управлінців і власників, насамперед малого та середнього бізнесу, заморозили свою діяльність, але зараз вона відновлюється.

Середній рівень обсягів та обороту товарів у воєнний час знизився щонайменше на 50%. Але в той же час завдання та виклики залишилися незмінними. У період низької активності – вирішувати питання з простоєм, у високі чи «рвані» піки – ефективно задіяти персонал.

Завдання управлінців у сучасних реаліях ще раз переглянути процеси. Оцифрувати їх, зробити прив’язку до результату виконання плану, норми вироблення і, щоб не втрачати якості, додаткові показники контролю браку та помилок.

Ну і, звичайно, визначити ті ділянки, які є сенс передати на аутсорсинг. Тим самим делегувати виконання суміжних завдань компаніям, які спеціалізуються у цьому.

Топ причин чому залучають Хаскі або інші аутсорсингові компанії:

  • допомога у переїзді
  • гнучкість
  • швидкість реакції
  • необхідність забезпечити організацію роботи перевіреними співробітниками, які мали подібний досвід роботи
  • можливість точніше прогнозувати та оптимізувати витрати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen