Правила пожежної безпеки на складах влітку

Дотримання вимог пожежної безпеки суб’єктами господарювання покладається безпосередньо на їх власників та керівників. Це про що нам каже суха буква Закону?

Повна відповідальність за пожежну безпеку покладається на власника об’єкта чи організації, або призначеного директора.

І тут ми вже можемо пити каву/чай і слухати балачки та байки «знавців», що в нас є інструкція з Протипожежної Безпеки, журнали інструктажів, десь там висять вогнегасники. Керівник навіть призначив чи то наказом чи словом відповідальног, хто буде цим опікуватися, бо йому це не на часі, як то кажуть, а людина щось там зробить. А ще, ми, як громадяни пам’ятаємо про 101 і такі червоні машини, які виїжджають на пожежі і ревуть, як скажені. Спливає на згадку навіть календар з бравими «пожежниками», які подобаються своїми кремезними статурами і мускулистими тілами.

І знову, про що ми, все ж таки…, ах так пожежна безпека.

Правила пожежної безпеки

Згідно Кодексу цивільного захисту України пожежна безпека –  це відсутність неприпустимого ризику виникнення і розвитку пожеж та пов’язаної з ними можливості завдання шкоди живим істотам, матеріальним цінностям і довкіллю, ст. 2.

Пожежна безпека забезпечується шляхом проведення організаційних заходів та технічних засобів. Спрямованих на запобігання пожежам, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення, створення умов для успішного гасіння пожеж.

Для громадян та посадових осіб, яких призначено відповідальними за протипожежний стан:

1. Порушення, встановлених чинним законодавством України вимог пожежної безпеки, потягне за собою притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності згідно з Кодексу України про адміністративні правопорушення. Після протиправних дій свідомих чи «по нєдомислію».

2. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах потягне за собою накладення штрафу: на громадян від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) і на посадових осіб  від 270 до 900 НМДГ.

3. Випалювання рослинності або її залишків потягне накладення штрафу: на громадян від 180 до 360 НМДГ і на посадових осіб — від 900 до 1260 НМДГ.

4. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної або іншої спеціальної техніки або засобів протипожежного захисту не за призначенням тягне накладення штрафу на громадян 100-200 НМДГ і на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців 200-300 НМДГ.

5. Невиконання приписів, розпоряджень чи постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки викличе накладення штрафу на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців 100-200 НМДГ.

І це тільки про гроші, і трохи часу.

Відповідальність громадян, посадових осіб чи ФОП за зазначеним Кодексом за протиправну діяльність в таких напрямах:

завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу;

створення перешкод у діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, пов’язаній з проведенням перевірок;

початок роботи новоутворених підприємств або початок використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, для яких подання такої декларації є обов’язковим.

Санкції за недотримання правил пожежної безпеки

Санкції уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, тобто працівників ДСНС можуть виникнути з наступних причин:

порушення винними особами вимог законодавства з пожежної безпеки;

недотримання загальних правил протипожежної безпеки, визначених законами та підзаконними актами України;

недотримання державних стандартів та норм з пожежної безпеки при зведенні та будівництві приміщень промислового призначення;

не проведення навчальних курсів та інструктажів щодо дій співробітників у разі виникнення аварійних ситуацій;

недотримання вимог щодо захисту співробітників від впливу аварійних ситуацій або небезпечних факторів, зокрема незабезпечення робітників засобами індивідуального захисту;

відсутність декларації безпеки, якщо виробнича діяльність компанії класифікується як особливо небезпечна;

відсутність у компанії планів евакуації, розроблених планів дій та заходів захисту у разі виникнення аварійних ситуацій;

відсутність або несправність у компанії спеціальних централізованих заходів захисту, оповіщення, сигналізації з ПБ;

не укладення підприємством, що є об’єктом підвищеної небезпеки, договорів про страхування цивільної відповідальності суб’єкта господарювання за шкоду, яку може бути заподіяно третім особам та майну, у результаті надзвичайної ситуації, що спричинена пожежею, аварією, катастрофою або небезпечною подією;

невиконання особами законних розпоряджень уповноважених державних органів.

Ще в «арсеналі» заходів протидії виникненню пожеж та порушень пожежної безпеки є зупинення роботи підприємств за порушення у цій сфері.

Чим загрожує невиконання правил пожежної безпеки?

Після проведення аналізу стану виробничої діяльності, уповноважений орган може дійти висновку, що правопорушення можуть завдати шкоду життю та здоров’ю людей. Посадові особи такого органу мають право звернутись до адміністративного суду для застосування ним відповідних заходів реагування. Аж до зупинення роботи зазначеної організації. 

Повне або часткове зупинення роботи підприємств, об’єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів може відбутися за звернення уповноваженого органу до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування відповідно до Кодексу цивільного захисту України, ст. 70.

Сувора відповідальність передбачена Кримінальним кодексом України за порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки. Якщо вони спричинили виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі.

Такі дії караються:

Штрафом від 1000 до 4020 НМДГ або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк (ст. 270 КК України);

За те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки, особа карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років;

Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка більше ніж в 300 разів перевищує НМДГ, а в особливо великих розмірах у разі настання прямих збитків в 1000 і більше разів перевищує НМДГ.

Форма вини особи, зобов’язаної дотримуватися правил пожежної безпеки, може бути будь-якою. Чи то умисел (прямий чи непрямий) або необережність (злочинна самовпевненість чи злочинна недбалість).

Які ж можуть бути висновки? Скоріш за все знаходьте фахову особу, приймайте на роботу чи навчайте свого колегу. Аби розібратися в цьому хитросплетінні юридичних, нормативних, технічних та інших вимог. Щоб мати уявлення безпекової складової та передати частину повноважень, з якими краще бути обізнаними. Ніж довіряти свої гроші і час, свободу аби кому.

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen