Альтернативні джерела опалення на складах та виробництвах

Ми підготували для вас статтю від комерційного директора ГК «Крамар» Олександра Кухаря про альтернативні джерела опалення для складської промисловості, агрогалузі та звичайних домогосподарств, бо тема актуальна перед непередбачуваною зимою. У “Крамара” є завод з виробництва такого опалення, тому його експертиза вагома на ринку. 

Найпоширеніші альтернативні джерела опалення

Альтернативне паливо – це не про екологію, це про альтернативне використання побутових продуктів, суміжних продуктів, відходів виробництва. Не викидати відходи, а використати їх.

Альтернативний – це продукт, гідний переробки та того, що можна заощаджувати на основних джерелах енергії та теплоенергії. Це економія та незалежність від тих обставин, що можуть бути в цілому в Україні, – від відсутності газу, вугілля, електроенергії, опалення. Це дає можливість компаніям вижити в умовах сьогоднішнього ринку.

Зараз найвигіднішим варіантом є пелети та брикети з лушпиння (лузги) соняшника. Покупці та виробники розглядають будь-які види лугзи, висівок – всього, що горить та пресується. Навіть з мінімальною ефективністю для опалення готові використовувати заради своєї теплонезалежності.

У 2018 році завод Крамар продавав 2800 тонн на рік брикетів та пелет разом, а зараз це фактично цифра за місяць. Загальна потужність нашого виробництва – від 900 до 3000 тонн на місяць.  

Був ажіотаж восени 2022 року, ціна об’єктивно була дуже високою, бо люди не готувалися заздалегідь. Але повністю все продавалося. В цьому році люди вже готуються більш виважено, великі підприємства закуповують в періоди меншої ціни, також заздалегідь купують власники домогосподарств.

Цього року ціна більш раціонально-вивірена, об’єктивна. Плюс цього року хороший врожай соняшника, працюють підприємства з переробки та можуть запропонувати сировину на ринок.

Які переваги мають альтернативні джерела опалення?

Для порівняння: минулого року пелета з деревини була від 10000 до 14000 грн за тонну, а на сьогоднішній день – 6000 – 8500 грн. Ціна на пелети з лушпиння соняшнику були в діапазоні 6000 – 8500 грн, а зараз середня ціна по ринку – 4000 грн. Тобто ціна цього року приблизно в два рази менше. На опалювальний сезон треба домогосподарству в районі 5 тонн брикет, великій фермі треба 400 – 500 тонн на рік, невеликим інкубаторам 88 – 120 тонн на рік. Зерносушилкам на період активного сушіння 44 – 66 т на тиждень.  

Брикет – це замінник дров та вугілля, підходить для приватних домогосподарств, є спеціальні котли під брикети, ручне завантаження.

Пелета – для автоматизованих підприємств, котелен з датчики теплоподачі, з кочегаром,  який завантажує паливо з якоюсь періодичністю залежно від об’єму.

Пелети та брикети – це біологічне паливо, що отримується з лушпиння соняшника процесом пресування та являє собою спресовані циліндричні гранули (брикети). Цінність цього виду палива досить висока, так як вони мають високу щільністю, а у їхньому складі відсутня волога. 

Теплотворна здатність пелети ̶ 4,5 кВт / кг. Цей показник можна порівняти з вугіллям і в 1,6 разів вище, ніж у деревини. При згорянні 1000кг пелети з лушпиння виділяється стільки ж теплової енергії, як при спалюванні 685 л топкового мазуту, 500 л дизельного палива, 479 мЗ природного газу або 1600 кг деревини.

Паливні пелети та брикети ̶ безпечний і екологічно чистий вид палива, при його спалюванні виділяється така ж кількість СО2, як і при природному розкладанні біомаси, яка використовувалася для його виробництва. Виготовлення пелети та брикетів полягає тільки в пресуванні лушпиння соняшника під високим тиском, без додавання хімічних домішок.

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen