Що таке «Смарт-Логістика» і звідки вона взялася

Сьогодні у нашій рубриці «Експерти» поговоримо про Смарт-Логістику. Що це за звір такий і як він може бути корисним для вашого бізнесу, розповів Владислав Кураєв, директор з логістики в «Athletics».

Сам термін «Смарт-Логістика» з’явився зовсім недавно, приблизно в середині 2010-х років. І став похідною або об’єднуючою темою розробок, інновацій і технологій, які створили концепцію Smart-City.

Коротко про Smart-міста

Ідея народилася наприкінці 90-х років минулого століття, а оформилася в «нульових» та на початку 2010-х років. І зараз все більше сучасних мегаполісів прагнуть облаштувати себе за принципом Смарт-Сіті.

Амстердам, Торонто, Сінгапур – це лише невеликий перелік міст, які поставили перед собою мету стати Smart-City та розвивати сучасні технології: Smart Energy (день / ніч, електроенергія/газ, вітер/вугілля), Smart Transport (міський та приміський рух, паркування, громадський/приватний транспорт, велосипеди тощо), Smart Building (парки/торгові центри/житлові будинки/промислові зони). Все це, щоб покращити якість життя мешканців, а також для оптимізації міської інфраструктури та бюджету.

Система датчиків, технологій та алгоритмів аналізу

  • датчики руху
  • RFID-мітки
  • мобільні бездротові мережі
  • датчики об’єму/температури/складу повітря
  • mesh мережи

Це лише частковий перелік джерел онлайн-даних про стан міста та його мешканців. Крім цього існують алгоритми, які допомагають комунальним службам, архітектурним комісіям і міській адміністрації приймати як миттєві, так і довгострокові рішення для розвитку і поліпшення життя міста, а також оптимізувати фінансові витрати на всі ці рішення.

Як це стосується логістики?

Все вищесказане відмінно вписується в логістичну інфраструктуру сучасної компанії або бізнесу. Розглянемо основні складники ланцюга постачання для застосування технологій Smart-City і створення Smart-Logistics.

По-перше, склад, як основний логістичний об’єкт, який генерує більшу частину постійних витрат (оренда, фонд оплати праці, амортизація). Сучасні WMS-системи і термінали збору даних – це лише перший етап збору аналітики про склад. Технології iBeacon і датчики руху допоможуть оптимізувати переміщення по складу, як співробітників, так і будь-якого механізму – штабелера, робота або автоматизованого візка.

RFID-мітки на товари і mesh мережи допоможуть точно розташувати вантаж за типом зберігання і обробки в потрібних пропорціях. Зараз втрати звичайного складу через відсутність оптимізації цієї ділянки становлять від 20 до 50%.

По-друге, транспортування сировини, напівфабрикатів, готової продукції або товарів. Основні алгоритми оптимізації знайомі кожному логісту:

  1. оптимізація відстані
  2. оптимізація часу
  3. оптимізація за відсотком заповненості середньої транспортної одиниці

Але дані, які використовуються при розрахунках, статичні. В автомобілях навіть під час якісних кільцевих рейсах відсоток використання знаходиться на рівні 60-63%. Використання лазерних об’ємних лічильників і YMS (Yard Management System) дозволить оптимізувати транспортну складову.

По-третє, і звичайно ж, головне – це системи планування (системи, які управляють найважливішими елементами оборотних коштів будь-якого бізнесу). Маючи онлайн-дані про завантаження потужностей (виробничих, складських, роздрібних), можна і потрібно підвищувати якість обслуговування клієнтів. Мету 100% рівня обслуговування клієнтів можна досягти.

Приклад Porsche

На цьому етапі розвитку Smart-Logistics найцікавішим, на мій погляд, є рішення Porsche для виробництва таких моделей, як Panamera і Taycan.

Пунктуальне прибуття деталей і напівфабрикатів на виробничі лінії в Цуффенхаузені і Ганновері контролюється GPS-трекерами, датчиками руху і RFID-мітками на складальних лініях в Лейпцигу. Все це, а також передові алгоритми аналізу, допомагає утримувати експлуатаційний запас матеріалів і комплектуючих у виробничій системі на рівні 0,8 доби. А рівень сервісу на 99,5-99,6%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen