Як підтримати працездатність під час війни

Звичайно, важливо бути в курсі новин та знати, що відбувається. Але не допускайте, щоб новини затягнули вас у вічні негативні переживання.

Потрібно вміти захищати своє «робоче здоров’я». Forbes публікує кілька перевірених порад щодо догляду за своїм психічним станом.

  • 1) Робіть перерви

Обмежте доступ до новин. Встановіть ліміт на кількість часу, який ви витрачаєте на перегляд військових новин. ЗМІ знову і знову відтворюють одну і ту ж інформацію. Потік зображень і відео, що повторюється, може ще більше посилити тривогу і завдати шкоди психіці.

Ітан Крос, психолог з університету Мічігану, дає два корисні нагадування:

  • Перше — встановити для себе правила, такі як: «Я читатиму чи дивитимуся новини протягом 10 хвилин вранці або ввечері, але я не збираюся провести в них цілий день».
  • Друге – якщо у вас виникне спокуса зробити це, він пропонує вам запитати себе, що ви отримаєте, читаючи кожну крихту військової інформації щодня, і чи думаєте ви, що це змінить ситуацію.

  • 2) Знайдіть час для прогулянок

Якщо ви перебуваєте у відносній безпеці, простий вихід на природу є формою зниження стресу та розслаблення.

Прогулянка або пробіжка навколо району разом із п’ятьма хвилинами медитації дадуть вам біохімічний імпульс. Активність підвищує ендорфіни та покращує настрій.

  • 3) Спробуйте зосередитись на позитивному

Наш мозок запрограмований на те, щоб фокусувати увагу на насильстві та тероризмі з метою реакції «бий або біжи», тому що ці дії становлять загрозу для виживання.

Нелегко знайти у новинах про війну позитивні моменти, але важливо звертати увагу, наприклад, на мужність та стійкість українських військових та на те, як українцями зараз захоплюються у всьому світі.

  • 4) Знайдіть заняття для себе

Якщо ви не в зоні активних бойових дій і відчуваєте свою безпорадність і марність, пам’ятайте, що ви можете допомогти навіть віддалено.

Можете жертвувати фінансову допомогу, бути волонтерами або підтримувати економіку країни, продовжуючи працювати. Головне – знайдіть заняття собі, що точно не принесе користі – бездіяльність.

  • 5) Медитуйте

Виділіть кілька хвилин уранці або перед сном для цього. Медитація вчить наш розум робити те, що він не робить інстинктивно: насолоджуватися моментом і цінувати своє життя зараз, замість постійно прокручувати в голові негативні сценарії майбутнього.

  • 6) Не забувайте про догляд за собою

Переконайтеся, що ви достатньо спите, їсте та займаєтеся спортом.

Відключіться від мережі та робіть перерви, які відповідають вашим інтересам та способу життя. Якщо ви бажаєте сходити на стрижку, манікюр чи інші процедури – обов’язково запишіться. Нікому не стане легше, якщо ви відмовите собі в таких приємних дрібницях.

Джерело: Forbes.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen