Армія виграє битви, логістика виграє війни

Гостею сьогоднішньої рубрики експертистала Ксенія Юдіна, бізнес – консультант, практик, експерт у сфері Supply Chain Management та Project Management. Ми запитали її думку та ставлення до висловлювання «Війни виграє логістика» та взяли коротеньке інтерв’ю про зміни в українській логістиці за останній рік.

Чи дійсно логістика виграє війни?

Логістика дійсно виграє війни, я розумію це буквально. Ще з часів Наполеона, логіст, як посада був на рівні головнокомандуючого військом. Він забезпечував операційну діяльність, передислокацію та постачання всієї провізії для військових.

Але треба тверезо розуміти, що логістика без військової стратегії, неможлива як окрема існуюча одиниця. Вона має бути постійно в тісному конекті зі стратегію ведення бойових дій, тому що логістика це більше операційна діяльність. В цьому тандемі логістика допомагає і грає вирішувальну роль в тому, на чиєму боці буде перемога.

Як переформувалась цивільна логістика зараз?

В логістиці України помітно дуже багато позитивних змін, незважаючи на всі обставини.

По-перше відпало все зайве, тому що ми сфокусувалися на головному. Як вижити? Як забезпечити діяльність бізнесу? Як реагувати на ризики? За цей рік логістика зробила величезний крок вперед. Це видно по підприємствах в Україні, які передислокували свої склади, впровадили WMC системи та транспортні системи і зробили дуже багато для гнучкості ведення бізнесу.

Якщо порівняти цьогорічні і темпи минулих років, мені здається за цей рік вітчизняна логістика зробила те, що вона не робила 5 років! Ми мали швидко реагувати на рівнях країни, на рівнях локального забезпечення, на рівнях оптимізації логістичних ланцюгів і альтернативних постачальників на всі можливі ризики. Мене дуже приємно дивує і заспокоює, що вітчизняна логістика продовжує інвестувати в IT системи і автоматизувати бізнес.

Роль українських логістів в логістиці України 2023 року

За цей рік ми ще більше інтегрувалися в європейське суспільство. Багато українських логістів працюють зараз за кордоном, продовжуючи забезпечувати вітчизняні ланцюги постачання. Це позитивно впливає на розвиток професії, тому сама кваліфікація логістів значно поліпшилась за цей рік.

На рівні держави зроблено декілька важливих кроків по інтеграції логістичних систем, об’єднання логістичних систем з країнами, з якими ми маємось суміжний кордон. Налагоджена процедура проходження митного контролю та регулювання автомобільних перевезень. Все це позитивно впливаяє на розвиток української логістичної галузі, яка розвивається на Європейському просторі. Все це допомогло цивільній логістиці змінитись, на мою думку, в дуже позитивному напрямку.

Як кожен з нас може допомогти країні?

Важливо кожному з нас почати з себе. Вкладати в свій розвиток, інвестувати в зростання обізнаності, орієнтуватись на найкращі практики, які дуже доступні зараз. Тепер в один клік ми можемо спілкуватися з будь-яким логістом світового рівня в Європі чи в Америці, та отримувати передовий досвід. Це можна зробити безпосередньо через організацію CSCMP: Your Global Supply Chain Resource амбасадором якої я являюсь в Україні. Тому в кого є бажання дізнатися більше про професію логіста, покращувати свою кваліфікацію та постійно бути на хвилі всіх нових впроваджень в логістиці у світі – звертайтеся.

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen