У Швеції з’явиться перший у світі на 100 % екологічний склад

Скандинавський девелопер NREP планує побудувати у Швеції перший у світі склад із нульовим рівнем викидів СО2, використовуючи деревину, органічну ізоляцію та сонячну енергію.

Будівля площею 20 000 кв. м розташується в Болсті (50 км від Стокгольма) та забезпечить повну нейтральність викидів CO2 протягом усього життєвого циклу. Починаючи від будівництва та експлуатації та закінчуючи демонтажем, не покладаючись на будь-які зовнішні компенсаційні заходи.

Склад працюватиме на 100 % за рахунок сонячних панелей, енергії теплового насоса та акумуляторної батареї. Прагнучи стати «енергопозитивним» і повертати надмірну енергію в мережу.

Особливості конструкції

  1. Замість сталі для стін, дахів та фасадів буде використовуватися деревина з перехресним ламінуванням.
  2. Розроблений тип органічної ізоляції зможе поглинати більше CO2, ніж виділяє в процесі виробництва.
  3. У фундаменті використовуватиметься зелений цемент, який знижує викиди CO2 на 30 % порівнюючи зі звичайним фундаментом складу.
  4. Склад буде розбиратися наприкінці терміну служби і його компоненти будуть доступні для повторного використання.

Проєкти NREP

Об’єкт у Болсті експлуатуватиметься логістичним брендом NREP Logicenters, оператором сучасних логістичних послуг у країнах Північної Європи.

Клаус Матісен, виконавчий директор NREP, сказав:

«Цей проєкт, заснований на передових технологіях, стане випробувальним полігоном для нових рішень, створюючи абсолютно нову парадигму вуглецево-нейтральної нерухомості. NREP подають чудовий приклад того, як можна перетворити ідеї на реальні дії».

Проєкт є першим із трьох намічених. У майбутньому NREP планує побудувати житловий комплекс і модернізувати офіси за принципом нульового вуглецевого сліду.

Будівництво першого у світі такого логістичного комплексу відповідає основній тезі COP27 цього року, щорічному глобальному саміту ООН із клімату.

Вікторія Берроуз, директор з розвитку Net Zero, відзначила:

«Настав час прискорити дії боротьби зі зміною клімату, і проривний проєкт NREP, у якому враховується кожен можливий викид СО2, дає чіткий зразок для інших у галузі логістики».

Як можна підвищити екологічність вашого складу ми писали в попередній статті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen