Пошук роботи в період війни: з чого почати?

Пошук роботи в період війни:з чого почати? Якщо ти шукаєш роботу в період війни з чого почати? Що ж робити якщо твоє підприємство закрилось через війну, або ти адаптуєшся після виїзду з зони бойових дій? Сьогодні такою інформацією з нами поділиться Вікторія Кулибаба HR – менеджер компанії Хаскі.

#ЕКСПЕРТИ — наша постійна рубрика блогу, де знавці логістики, hr та рекрутингу діляться своїм досвідом та знаннями. У вас є чим поділитись і ви можете бути корисним нашим читачам? Зв’яжіться з нами й ми з радістю опублікуємо Вашу статтю в нашому блозі. Привіт! Я HR – менеджер компанії Хаскі, і сьогодні я хочу обговорити проблему пошуку нового місця роботи для людей, які втратили своє робоче місце через бойові дії, або самі стали свідками воєнних дій та тільки починають адаптацію до нормального життя.

  Привіт! Я HR – менеджер компанії Хаскі, і сьогодні я хочу обговорити проблему пошуку нового місця роботи для людей, які втратили своє робоче місце через бойові дії, або самі стали свідками воєнних дій та тільки починають адаптацію до нормального життя.
Пошук нової роботи часто досить стресовий період в житті людини. Нашій нервовій системі доводиться весь час перебувати в напруженні. Спочатку, проходячи безліч співбесід, в пошуках ідеального місця для реалізації, а потім, коли це місце обране, на зміну приходить масса нової інформації, задач, та новий колектив зі своїми правилами, в який потрібно влитись.
Якщо цей процес був стресовим в мирний час, то можна тільки уявити, що відчуває людина, яка в один момент втратила робоче місце, чи  бачила війну на відстані витягнутої руки, а тепер адаптується цивільного життя.
Отже, сьогодні я дам декілька порад, з чого почати пошук роботи людині, яка тільки проходить шлях адаптації:

1.Не квапся.

Не варто розсилати своє резюме в 20 компаній кожного дня, намагаючись знайти хоча б якусь роботу для початку.  Постався до себе з турботою в цьому питанні. Окресли чим ти хочеш займатись, та обери декілька компаній, які максимально відповідатимуть твоїм уявленням про ідеальне робоче місце. Знайти такі компанії можна в декілька способів: ти можеш або в гугл-пошуку вписати сферу діяльності, яка тобі цікава, і пошук видасть відразу лідерів в цій області. Подивись компанії і промонітор відкриті вакансії або на сайті компанії, або через джоб-сайти, накшталт Work.ua чи Rabota.ua.

2.Не все відразу.

Якщо тобі поки що важко весь час знаходитись поряд з великою кількістю незнайомих людей, або ти швидко втомлюєшся – розглянь для себе спочатку часткову зайнятість, до 4 годин на день. Також, це може бути віддалений формат: зазвичай це онлайн-спілкування з колегами та короткі відео-зідзвони. Так адаптація пройде менш стресово.Ще в період ковіду багато компаній перейшло на віддалений формат роботи, а джоб-сайти додали спеціальні фільтри, за якими легко знайти відповідні пропозиції роботи.  Виставивши в фільтрах на джоб-сайті пункти “віддалена робота” та “часткова зайнятість” ви відразу побачите перелік пропозицій. Також, можете вказати в своєму резюме, що ви розглядаєте тільки певний вид зайнятості, щоб вас менше турбували не підходящі вам компанії.

3.Роби те, що вмієш найкраще.

Якщо складно визначитись, чим ти хочеш займатись-роби те, що вмієш найкраще. Склади список з 5 своїх компетентностей – вмінь, в яких абсолютно впевнений і виходячи з цього, підбери вакансію, яка максимально відповідає їм. Якщо почуваєшся зовсім розгубленим – почни з простого теста на профорієнтацію, він допоможе визначитись з вектором пошуку https://onlinetestpad.com/ua/test/837528-test-na-proforientaciyu

4.Давай собі відпочити.

Коли ти вже знайшов своє ідеальне місце роботи – не намагайся вивчити все відразу, і не муч себе докорами, якщо не все вдається так добре, як хотілось би. Часто в людей, які пережили сильний стрес спостерігається зниження пам’яті, уваги, їм складніше концентруватись та обробляти великий об’єм інформації. Це пов’язано з елементарною втомою нервової системи.

Приходячи на нове місце роботи, людина може отримувати ще й додатковий стрес від того, що не вдається бути таким продуктивним як раніше.  Основна порада тут – давай собі відпочити. Роби короткі перерви і відволікайся на щось абсолютне протилежне твоїй роботі. Це може бути невеличка зарядка(так-так, як в школі, коли вчителька піднімала нас під час уроку на хвилинку для руханки), можеш включити музику і зробити малюнок в блокноті, або навіть пограти в улюбену гру в телефоні. Просто постав таймер, що через 15 хвилин ти знову повернешся до вивчення матеріалу.

5.Не мовчи, якщо складно.

Якщо в тебе виникають труднощі з запам’ятовуванням великої кількості інформації, або з публічними виступами, як наприклад презентація себе новим колегам через пережитий стрес – краще прямо попередити про це HR- менеджера компанії. Не варто боятись, що до тебе ставитимуться як до хворого, професійний hr допоможе тобі в комфортній адаптації та засвоєнні матеріалу.

 Читайте также

Читайте также