Наслідки збільшення кількості жінок в “чоловічих професіях”

Хаскі попросили експертів дати короткий коментар до новини, про те, що в Україні на національному рівні навчатимуть жінок водінню вантажівок та автобусів. Які наслідки це матиме та описати плюси та мінуси.

Коментар від докторки соціологічних наук, Інституту соціології НАНя Олени Стрельник

Передусім, жінки через таке навчання в перспективі заповнять прогалини на ринку праці, там де зараз відчувається дефіцит робочих рук. Переважно в так званих «чоловічих професіях» йдеться не тільки про водіїв, а й про чималу кількість інших професій. Це буде сприяти тому, що жінки отримають нові навички для роботи, в тих галузях економіки, які переважно краще оплачуються, тобто вони будуть заробляти більше.

Переваги збільшення кількості жінок в “чоловічих професіях”

Чим більше жінок буде приходити в такі, так звані «чоловічі професії», тим ймовірніше будемо мати скорочення розривів середніх зарплат жінок і чоловіків. До початку повномасштабної війни цей розрив становив близько 19% саме за рахунок того, що переважно жінки працювали, або працюють в тих галузях економіки, які оплачується гірше, ну наприклад соціальна робота, освіта, медицина, культура, і таке інше.

По-третє, це звичайно буде сприяти ще більшій руйнації гендерних стереотипів про те, що існують виключно чоловічі чи виключно жіночі професії. Досі доволі значна частка українського суспільства підтримує ці стереотипи. Я памʼятаю, які гарячі дискусії велися довколо скасування у 2017-му році заборони для жінок займатися певним професіями. Йшлося про чималий перелік, близько 450 професій, які були заборонені жінкам. Якщо частину з них можна було пояснити прагненням до охорони здоров’я жінок, то багато цих заборонених професій, мали виключно гендерно-стререотипний характер. Ну зокрема водійки автобусів. В усьому світі жінки прекрасно водять автобуси і це не розглядається як робота, яку вони не можуть виконувати. У той час, як в Україні відносно нещодавно для жінок це було неможливо. Тобто це буде сприяти послабленню цих традиційних гендерних стререотипів.

Я також вважаю що опанування жінками чоловічих професії і прихід їх в ці чоловічі професії буде змушувати роботодавців (сподіваюсь на це) змінювати свої робочі політики, тобто створювати робочі місця більше комфортні для жінок. Створювати робочі місця, де можливо краще балансувати між професійними і сімейними обов’язками, що в Україні є ще досі викликом саме для жінок.

Проблеми, які можуть виникнути у жінок в«чоловічих професіях»

Доволі багато є позитивних складників, тепер поговоримо щодо негативу чи точніше щодо ризиків. За законом, якщо жінка приходить на позицію мобілізованого чоловіка, то ця позиція за нею зберігається до демобілізації основного працівника. Тобто є ризик, коли чоловік повернеться, то відповідно жінку можуть звільнити.

В тому числі, ми знаємо, що причина, чому зараз виникає дефіцит робочих рук в чоловічих професіях, не тільки в тому, що чоловіків мобілізують. А й в тому, що частина чоловіків бояться мобілізації. Вони уникають офіційного працевлаштування. Відповідно, коли військовий стан закінчиться і чоловіки захочуть повернутися до офіційного працевлаштування, є теж ризик того, що жінок усунуть від цих професій, тому що традиційно, нажаль, жінки сприймаються як менш ефективна, порівняно з чоловіками, робоча сила.

Коментар від доктора філософії, доцента кафедри економіки КиМУ, підприємеця Віталія Опанасюка

Вочевидь, ця міра вимушена, практична і неминуча. Більшість країн, що пройшли цей шлях через брак чоловіків, не повернули цю практику до довоєнних часів.

Наслідки короткострокові позитивні: фахова замінювана робоча сила, підвищення обороноздатності, підвищення загальної робочої кваліфікації, підвищення статусу робітників ручної, не кваліфікованої робочої сили.

Неочевидні наслідки: поява гендерно міксованих колективів, що поки що суперечить традиціям, спірна юридична база тощо.

Неочевидні негативні наслідки: через розширення присутності жінок в історично чоловічих галузях призведе до зниження соціокультурної та безпекової важливості. Як похідна, буде зламана класична модель побудови сім’ї, роль чоловіка, як голови родини тощо.

Загальна еволюція чоловіка така: зменшення агресії, зниження конкуренції. У жінок цих еволюційних змін не існує.

Таким чином довготривалі зміни таки: замість класичної сім’ї інші форми партнерства, домінування в управлінні жінок. Моя думка, що це мнеминуче.

Коментар від психотерапевта Єрьома Ольги на тему збільшення кількості жінок в “чоловічих професіях”

Позитивні наслідки: 

1. Економічна стабільність: Жінки таким чином підтримають економіку в безперервну роботу бізнесу. 

2. Професійний розвиток. Жінки отримають можливість здобути нову професію, що розширить їхні кар’єрні можливості та підвищить економічну незалежність. 

3. Зміна мислення: Програма  зменшить стереотипи щодо “чоловічих” та “жіночих” професій. 

Можливих  викликів бачу два:

Перше – це стрес жінки до нових умов праці, тут головне підтримати на старті і в моменті адаптації.

Друге – це суспільний тиск. Можливе негативне сприйняття нововведення з боку частини суспільства, яке може не відразу прийняти жінок у новій ролі. 

В цілому, це важливий крок до забезпечення безперервності транспортної системи та розширення можливостей для жінок. Проте, необхідно враховувати психологічні та соціальні аспекти, щоб забезпечити успішну реалізацію цієї ініціативи, вважає Єрьома Ольга.

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen