Очевидний тренд на ринку праці у 2024 році – збільшення жінок на «чоловічих» посадах

Після повномасштабного вторгнення росії на територію України збільшилася кількість жінок, які влаштовуються на посади, що раніше вважалися чоловічими. 

У зв’язку із призовом чоловіків на військову службу виникають труднощі з укомплектуванням вакансій за професіями, на які традиційно більше працевлаштувалися чоловіки (будівельники, вантажники, працівники складу, електрогазозварники, слюсарі, електромонтери, водії навантажувачів тощо) – повідомляють в Державній службі зайнятості.

Аналітик компанії Хаскі, Ігор Герман, провів аналіз та дослідив тенденцію збільшення попиту серед жінок в пошуку роботи на складах, виробництвах, господарствах тощо.

Що сприяло збільшенню жінок на «чоловічих» посадах

Компанія Хаскі займається аутсорсингом робітничого персоналу на склади, виробництва, торгівельні точки та поштовим операторам. Ми надаємо компаніям людей на виконання вантажно-розвантажувальних робіт, комплектування, інвентаризацію, стікерування, палетування, копакинг. На ринку, ми працюємо з 2008 року і маємо репутацію ефективного підрядника для наших клієнтів і надійного роботодавця для шукачів роботи. 

Спочатку, ми помітили значний приріст звернень на гарячу лінію за останні 2 роки, з моменту повномасштабного вторгнення, саме жінок. Відгук на вакансії, які зазвичай вважаються “чоловічими” здавався природній, в складних воєнних умовах. Для нас в Хаскі, було вкрай важливо його оцифрувати. Виявилося, що майже 40% всіх звернень в 2023 були від жінок. В 2022 цей показник був трохи менший, але все одно дуже значний і складав 36%. 

Під зверненнями ми маємо на увазі всі контакти з нашого сайту з складськими вакансіями, з платформ пошуку роботи (olx, work, jooble), соціальних мереж, груп пошуку роботи в месенджерах та інше.

Відгуки на вакансії жінками змалювали нам картину попиту на так звані “чоловічі” професії, але чи готові наші клієнти надавати роботу саме жінкам? З цим є значні складнощі і перш за все, на об’єктивному рівні, наприклад, законодавчому (максимальне одноразове навантаження на жінку складає 10 кг, тоді як на чоловіка 50 кг) так і на стереотипному –  історично всіми цими роботами займалися чоловіки. Але чи можемо ми в сучасних умовах і з ризиками, які слідують  за нами, кожен день, дозволяти нехтувати таким потужним джерелом? Звучить, як риторичне питання, розмірковує Ігор, але не все так погано, як може здатися на перший погляд.

Ми пішли далі, і вирішили дослідити останні 6 років роботи Хаскі в Україні і отримали такі статистичні дані:

Про що кажуть нам ці цифри? Очевидно, що є тренд на зростання залучення жінок на складські роботи. Так за останні 6 років, відсоток жінок, які виконують роботи на складах і виробництвах, виріс на 10%. Сукупно склав 30% від кількості всіх робіт і найсуттєвішим він був саме в 22-23 роках. Ми, як підрядник, підбираємо людей під запит клієнтів і не завжди можемо на це впливати. З графіка видно, що клієнти наразі більш відкриті до працевлаштування жінок. Це відбувається за рахунок автоматизацій, переформатування в роботі, адаптації виробничих процесів. Та в усвідомленні реального становища, коли на ринку праці кожні вільні руки на вагу золота!

Також цікавим показником, став і середній вік працюючих жінок. Якщо у 2021 році середній вік жінок, які шукали роботу в компанії Хаскі, був 32 роки, то наразі він значно виріс і склав вже 37 років у 2023 році. Це показово відображає сучасні тенденції економічного стану держави та наслідки від повномасштабної війни. Такі як відтік молодих трудових ресурсів за кордон, внутрішню міграцію та наслідки мобілізації.

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen