Не LinkedInом єдиним – нестандартні шляхи пошуку кандидатів

Кожен з нас, хто наразі дотичний до найму, точно помітив страшне для рекрутерів явище під назвою “кадровий голод”. У зв’язку з цим рекрутер компанії “Хаскі МенеджментІра Матрунчик вирішила зібрати власний досвід нестандартного пошуку кандидатів. Та поділитись ним з нами, щоб надихнути на пошук саме вашого методу. Адже стандартні платформи на кшталт LinkedIn чи джоб-порталів більше не покривають усіх наших потреб. Кожен наймаючий менеджер знає — аби вижити необхідно адаптуватись під будь-які умови.

1. Інстаграм та інші соціальні мережі для пошуку кандидатів

Соціальні мережі давно стали вагомою частиною життя кожного з нас. Відкривши вранці очі, ми перевіряємо стрічку твіттеру, або сторіс в інстаграм, тож чому б цим не скористатись?

Реклама в інфлюенсерів — спосіб достукатись до великої кількості людей, що довіряють іншій людині.

Таргетована реклама – не є секретом для жодного досвідченого рекрутера, це золота жила для усіх вакансій, що потребують масового найму.

Та найцікавіший метод використання соцмереж, на мою думку — холодний пошук. Багато спеціалістів наразі виступають експертами у своїй галузі та фіксують свою професію у заголовку профілю.

Кейс: Перебуваючи у пошуку бухгалтера зі специфічними знаннями (потрібна була людина, що володіє українською і працює з польською бухгалтерією) я вже майже здалась. Потім мені на думку прийшло прописати в пошуку Інстаграм “Бухгалтер Польща”. Тепер компанія має чудову співробітницю, що уже майже пів року якісно виконує свої обов’язки.

2. Онлайн школи

Ковід відправив мільйони людей на дистанційну роботу, що створило справжній розквіт для онлайн-шкіл. Вони допомагали людям освоїти професії у новому для багатьох форматі. Наразі можна знайти курси будь-якої професії від програміста до барбера. Нам на пошуки нових співробітників необхідно відправлятись туди, де є багато спеціалістів необхідної нам сфери. Новостворені працівники, у яких палають очі саме те, що потрібно аби покрити потребу в персоналі.

Кейс: Отримавши заявку на пошук SMM-спеціаліста, я одразу згадала рекламу онлайн-школи, що траплялась мені за кілька днів до того. Провівши невеликий ресьорч по сайту та LinkedIn компанії, я сконтактувала з відповідальним за чати випускників. В результаті отримала портфоліо сотень кандидатів, що успішно завершили курси та шукають для себе досвід. Це також можна робити й з чатами студентів вишів. Адже їм можна запропонувати навіть практику в компанії з подальшим працевлаштуванням поєднавши приємне з корисним.

3. Бути рекрутером де б ти не був

Жити лише роботою — погано, але вміти шукати корисні зв’язки у будь-якій ситуації дуже добре! Відвідуючи спортзал, прийшовши на вечірку чи випадково підслухавши розмову в черзі, можна познайомитись зі своїм омріяним кандидатом. Не варто проводити співбесіду в кав’ярні, але обмінятись контактами завжди чудова ідея. Адже розширюючи своє коло спілкування, ми збільшуємо кількість потенційних кандидатів. У цю категорію я долам галузеві конференції, хакатони, воркшопи чи meetups — це чудові місця для пошуку спеціалістів. Вони об’єднують в одному приміщенні десятки, а іноді й сотні людей, яких поєднує кар’єра та професійні інтереси.

Кейс: Я дуже люблю спілкуватись з людьми про їх роботу і те, як вони прийшли до такого вибору. Знаю про професійний шлях майже усіх своїх знайомих, коли мені потрібен новий спеціаліст на класні умови — телефоную їм. Завдяки своїй звичці я закрила не одну вакансію. Найцікавіший випадок, коли заспокоювала дівчину, що плаче через токсичного керівника, а потім підібрала для неї вакансію, що зробила її щасливою.

4. Резюме кандидатів з іншими професіями

Іноді найкращі спеціалісти приховані серед людей з іншими професіями, та навіть самі не здогадуються про це. Наприклад, інженер може бути чудовим менеджером проєктів, а вчитель — талановитим HR. Придивіться до людей, чий досвід може несподівано згодитися.

Кейс: Працюючи з декількома вакансіями одночасно, я розглядаю кожне резюме, через призму кожної з них. Часто це дає хороші результати. Наприклад, переглядаючи резюме рекрутерів, я знайшла людину, що наразі працює з продажами в компанії. Пишучи своє резюме, серед своїх переваг вона сама вказала вміння “продати вакансію” і свою результативність у цьому напрямку.

5. Спільноти на Reddit або на інших форумах для пошуку кандидатів

Reddit, Stack Overflow чи GitHub — це неймовірні майданчики для пошуку фахівців. Тут ви знайдете людей, які активно діляться знаннями, вирішують складні завдання та показують свою компетенцію. До того ж спільноти є за різними професіями, що допоможе у вузькоспеціалізованому пошуку.

Кейс: В ІТ-сфері часто працівників шукають під конкретну проблему, що виникла в процесі розробки. Маючи запит на розробника, що вирішить конкретний баг — я пішла на Stack Overflow і не помилилась. Там знайшлась людина, що в обговореннях допомагала вирішити подібне колегам, ми сконтактували і домовились про вигідні умови співпраці.

Кожна людина є потенційно цікавим кандидатом, розширюйте свій кругозір, знайомтесь з новими людьми, відвідуйте професійні заходи та будьте сміливими у своїх рішеннях. Тоді жоден кадровий голод не стане для вас загрозою!

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen