Уроки військової логістики, які Україна дала світу

З логістики на війні в Україні можна винести багато уроків. Багато з них стосуються того, як нам потрібно адаптуватися до сучасної війни та як підготувати економіку до можливих проблем.

По-перше, у постачальників техніки часто не було прямого доступу до місця бою для навчання особового складу, місць для організації зберігання, обслуговування та ремонту.

По-друге, обладнання, що використовувалося Україною, відображає розрізненість промислових баз і процесів логістики. Перед лицем цих проблем темпи, з якими українським силам довелося інтегрувати різноманітне обладнання та процеси підтримки, були надзвичайно швидкими. Хоча на початку конфлікту це було досить ситуативним явищем, зараз воно стає все більш ефективним.

На сайті НАТО коротко узагальнюється, що логістика пов’язана з «знаходженням потрібних речей в потрібному місці і в потрібний час» і служить «мостом між розгорнутими силами та промисловою базою». Проте, незважаючи на її важливість, цій темі часто приділяється менше уваги, ніж іншим галузям, поки не настають кризові часи.

Верхівка айсбергу логістики

Після російського вторгнення в Україну увага громадськості була спрямована на тактику, використовувану обома сторонами для забезпечення власного переміщення сил і техніки, одночасно руйнуючи переміщення противника. Контроль над об’єктами критичної інфраструктури мав на меті порушити маршрути постачань України та доступ до критично важливої інфраструктури, необхідної для підтримки сил і населення.

У відповідь Укрзалізниця розірвала відносини з РЖД та руйнувала залізничну лінію між двома країнами. На цьому шляху Росія зіштовхнулася з низкою логістичних проблем. Початком став 64-кілометровий затор, спричинений військовою колоною під Києвом у березні 2022 року. Її транспортні засоби часто піддавалися нападам, в результаті чого у російських бойових машин закінчувалося пальне, і їх доводилося залишати.

Висококваліфікована оборонна відповідь України змусила Росію відступити після втрати великої кількості техніки в перші два місяці. Хоча вважалося, що вона планувала швидку військову операцію при невеликому опорі з боку української сторони. Збройні сили України показали відмінні результати.

Матеріально-технічна підтримка України була і залишається величезною задачею, що виходить за рамки простого переміщення техніки з точки А в точку Б. Вона включає в себе людські ресурси та підготовку персоналу, розміщення та захист запасів. Також можливість обслуговування та ремонту отриманого обладнання. Ці питання охоплюють весь спектр логістики.

Різноманітність постачальників і обладнання військової логістики

Під час російсько-української війни близько 45 країн надали обладнання та інші форми допомоги Україні. Рівень координації повинен бути величезним, оскільки він стосується всіх рівнів, а не лише політичного. Це відіграло вирішальну роль у встановленні структурованого підходу та поступовому подоланні обмежень, пов’язаних з початковим обслуговуванням та навчанням.

З початку російського вторгнення Україна вітала будь-яку підтримку, але наполягала на швидкості передачі, обумовленій реальністю на місцях.

Постачання боєприпасів та західних танків є найбільш відомими прикладами того, як реальність на місцях диктує певні невідкладні запити та час, необхідний для реалізації цих запитів, як у політичному, так і в оперативному плані. У січні 2023 року США оголосили, що нададуть 31 танк M1A1 Abrams для оснащення цілого танкового батальйону. Також проведуть навчання з логістики та технічного обслуговування. Додатково Велика Британія зобов’язалася надіслати 14 танків Challenger 2, а навчання українських танкістів завершилося в березні. Франція погодилася надіслати українським силам машини вогневої підтримки AMX-10 RC, хоча першочерговим запитом України були танки Leclerc. Після деяких коливань Німеччина також затвердила експорт 18 ОБТ Leopard 2A6 з запасів Бундесвера. Деякі інші користувачі заявили, що нададуть ОБТ родини Leopard 2 зі своїх власних запасів.

Що стосується боєприпасів, Рада ЄС у березні 2023 року досягла угоди щодо реагування на цю невідкладну потребу. Було вирішено використовувати тристоронній підхід для прискорення поставок та спільних закупівель. Щоб забезпечити Україну мільйоном артилерійських боєприпасів протягом наступних дванадцяти місяців. Перша частина угоди Ради була підписана 13 квітня 2023 року, коли Рада оголосила про заходи допомоги на суму 1 мільярда євро в рамках Європейського фонду миру (EPF) для компенсації державам-членам боєприпасів, переданих Україні у подарунок, будь то з існуючих запасів або шляхом перенаправлення існуючих замовлень.

Положення та інструменти закупівель

Дозволи, необхідні для реекспорту танків Leopard 2, також є нагадуванням про складність експортних правил. Та інших адміністративних процедур і процесів сертифікації, які регулюють передачу та експорт оборонної техніки. Ці різноманітні правила в основному мають національний характер, і досвід України дав деякі натяки на те, що процеси експортного контролю та інші правила можуть бути краще спрямовані на координацію між союзниками.

Беручи до уваги обсяги постачаного до України обладнання та кількість задіяних закупівельних органів, адміністративні зусилля з боку України повинні бути значними. Україна надала кілька “невідкладних запитів”, на які надходили заходи підтримки зі сторони західних країн, часто після необхідної національної та багатосторонньої політичної координації. Як тільки досягається політична домовленість, починається справжня логістична робота. Однак у більшості випадків закупівлі та поставки здійснюються за допомогою національних засобів та процедур закупівель країн. Іноді шляхом поставок із національних запасів, чи шляхом закупівель від промисловості. Наприклад, Ініціатива США з підтримки безпеки України (USAI) дозволяє США закуповувати та поставляти в Україну безпосередньо від промисловості, а не використовувати запаси Міністерства оборони.

Питання в тому, чи можна спростити ці численні інструменти та процедури закупівель, враховуючи, що обладнання постачається різними країнами і залучає багато учасників.

Технічне обслуговування та ремонт

Для можливості використання та обслуговування різноманітного обладнання необхідна координація з кількома сторонами. Органами закупівель, промисловістю, користувачами – іноді паралельно, оскільки ланцюги поставок можуть бути численними та навіть серйозно складними. Більше того, в деяких випадках виробничі потужності можуть виявитися недостатніми для задоволення темпів зростання потреб.

155-мм гаубиці M777 та боєприпаси до них були одними з перших важливих одиниць артилерійської техніки, які були поставлені до України. Вони дозволили вивчити деякі з перших уроків, що стосуються організації технічного обслуговування та ремонту в умовах бойових дій високої інтенсивності. M777, разом з іншими гаубицями стандарту НАТО та різноманітним іншим обладнанням, може постраждати від надмірного використання, що створює необхідність поліпшення стратегії технічного обслуговування в конфліктах такого типу. В умовах, коли ремонтні підприємства в Україні можуть легко стати мішенню, завдання, яке стоїть як перед Україною, так і перед її постачальниками обладнання, полягає в пошуку відповідних альтернатив та інноваційних рішень для захисту логістичних об’єктів та запасів.

Так само, на думку міністра оборони Польщі Маріуша Блащака, основна проблема щодо забезпечення України західними танками – це запчастини. Переговори між міністром Блащаком та міністром оборони Німеччини Борісом Пісторіусом були заплановані на полях зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі для вирішення цього питання щодо танків Leopard 2. В березні 2023 року Блащак також заявив, що Польща готова відкрити на своїй території сервісний центр для ремонту та обслуговування постачених до України ОБТ Leopard 2. Це було підтверджено в квітні на полях зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Рамштайні. Німеччина, Польща та Україна підписали угоду про технічне обслуговування.

Стандартизація та сумісність

Повна картина необхідних вузлів з технічного обслуговування та ремонту українського обладнання невідома з об’єктивних причин, пов’язаних із сферою експлуатації, але, враховуючи різноманіття обладнання, ймовірно, вона буде складною та розподіленою. З цього погляду український досвід є найбільш практичним нагадуванням про те, що постійно підкреслюється на рівні НАТО та ЄС протягом більше 20 років – “уникати дублювання” та “сприяти оперативній сумісності та стандартизації”.

Різноманітність обладнання, яке постачається Україні, також є перевіркою ступеня та обмежень сумісності та стандартизації. Ймовірно, лише після закінчення війни виявиться повна картина здобутих тут уроків. Хоча більшість обладнання країн НАТО є сумісним, це не означає, що всі обладнання стандартизовані та сумісні.

Хоча це корисно, варто зауважити, що немає сенсу стандартизувати все. На зустрічі національних директорів з озброєнь країн-членів Контактної групи з оборони України у вересні 2022 року була визнана важливість стандартизації систем та боєприпасів для створення більшої кількості взаємозамінних та сумісних систем. Однак д-р Вільям ЛаПлант, заступник міністра оборони США з закупівель та постачання, також припустив, що стандартизацію необхідно забезпечити в першу чергу “там, де це має сенс”, наприклад, 155-мм артилерійські снаряди для гаубиці M777.

Накопичення запасів

Як і в інших секторах, виробнича стратегія “вчасно в строк” також довела свою обмеженість в оборонному секторі. Після холодної війни накопичення запасів стало досить непопулярним, оскільки вважалося, що його підтримка коштує дорого і сприяє перевиробництву. Були скорочені запаси боєприпасів та запасних частин, а також були реалізовані стратегії, що забезпечують більш прибуткове виробництво та поставки. Хоча досягнення економічної ефективності та запобігання перевиробництву повинно залишатися метою, стратегії досягнення цієї мети, ймовірно, повинні бути переглянуті та повинні включати економічно ефективне накопичення запасів.

Стратегії логістики

Доктрини та концепції логістики необхідно адаптувати до реалій та інструментів сучасної війни: точний вогонь дальньої дії, дрони та інші засоби спостереження та виявлення цілей зробили запаси та логістичні центри більш вразливими. Технології маскування та камуфляжу також розвивалися. Усі ці фактори необхідно враховувати в контексті багатодоменних операцій. З’явилися нові концепції, такі як “розподілені операції з забезпечення підтримки”, які, здається, краще підходять для вирішення сьогоднішніх завдань на полі бою.

Зміцнення економіки логістики

Забезпечення вищезгаданого “моста між розгорнутими силами та промисловою базою” означає логічну послідовність між виробничою логістикою, експлуатаційною та операційною логістикою в рамках короткострокового, середньо- та довгострокового планування потенціалу. Це відображає доктрину, військові та промислові потреби нації або групи націй.

Війна в Україні викликала швидку адаптацію планування можливостей, включаючи на рівні виробничої логістики. Це може навіть спровокувати повне переосмислення промислових стратегій з наслідками, що виходять за межі оборонного сектора. Широко обговорювана проблема нестачі боєприпасів також може поставити питання про те, чи було планування потенціалу після холодної війни достатньо ретельним з урахуванням можливих сценаріїв, які можуть виникнути.

Війна в Україні також мала кілька моментів, які вплинуть на те, як ми думаємо про логістику поза військовою сферою. По-перше, конфлікт викликав безпрецедентний рівень єдності на європейському рівні, що сприяло швидкому прийняттю рішень щодо посилення європейської оборони. В інших обставинах це, ймовірно, зайняло б набагато більше часу. Це ілюструє план Комісії ЄС зі збільшення європейського оборонного виробничого потенціалу. За допомогою Закону про зміцнення європейської оборонної промисловості через спільні закупівлі.

Війна також стала гірким усвідомленням того, що нам потрібно більше інвестувати в промислові виробничі потужності та краще захищати наші ланцюги постачання. Війна серйозно підірвала усі економічні сфери і поглибила існуючі проблеми, які стали очевидними під час пандемії COVID. Таким чином, країнам НАТО потрібно переосмислити свої промислові стратегії, а також координувати дії та переглянути пріоритети, де це необхідно.

Висновки

Український досвід став уроком сучасної війни, який спонукав адаптувати логістичні доктрини до її реалій. Це змусило Україну та її західних союзників шукати інноваційні рішення для забезпечення безперервності між операційною, експлуатаційною та виробничою логістикою в нових сценаріях та новими способами. Спільні цінності та цілі можуть допомогти подолати багато практичних логістичних проблем. Війна послужила нагадуванням про важливість практично забутіх концепцій, таких як накопичення запасів. Найважливішим активом, в тому числі в логістиці, є люди. Їхнє підготовка та освіта, і що це відповідальність не лише військових, але й нашої системи освіти в цілому. Це повинно стимулювати роздуми та прийняття заходів щодо зміцнення нашої промисловості та стимулювання нашої економіки в довгостроковій перспективі. Нарешті, війна продемонструвала переваги єдності.

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen