Як скоротити витрати на водіїв при керуванні автопарком?

Ми хотіли б продовжити розмову про витрати на вантажний транспорт, яку почали в попередній статті. Проте, на певному етапі ця тема може перейти до заходів, що потребують співпраці з водіями, тому зараз є сенс поговорити, як ви можете залучити своїх водіїв, щоб економити на транспортних засобах.

1. Використовуйте навчання водіїв для підтримки економічних методів водіння

Те, як ваші співробітники керують своїми вантажівками, впливає на кількість палива, необхідного для роботи вашого автопарку. Перевищення швидкісного режиму, різке прискорення і пізне гальмування – всі ці звички збільшують ризик нещасних випадків і непотрібних витрат палива.

Крім того, якщо ваш автопарк складається з великогабаритних вантажівок, використання коробки передач водія також відіграє вирішальну роль у економії палива.

Правильна програма навчання водіїв, яка мотивує до розумного використання передач кожної вантажівки (перемикання з правильним кроком і в потрібний час), а також ефективне застосування акселератора і гальм, матиме велике значення для стримування небажаних звичок водіння.

Хоча ви можете подумати, що як професіонали у своїй галузі, водії вантажівок повинні закріпити правильну поведінку для мінімізації витрат палива, реальність часто буває несподіваною. Тільки що отримавши кваліфікацію, водії можуть мати лише ті знання, які їм потрібні для успішного складання іспиту з водіння, тоді як ті, хто працює в цій професії багато років, часто набувають шкідливі звички протягом своєї кар’єри.

Навчання водіїв: чи варто воно того?

Ефективне водіння варте витрат на навчання. Ви можете знайти навчальну організацію, яка пропонує курси навчання. Потім виберіть кількох найкращих водіїв і запишіть їх на курс, а потім сертифікуйте їх як інструкторів. Потім ви можете використовувати їх для навчання інших співробітників вашого автопарку.

Економія палива при ефективному водінні одного водія складатиме всього кілька доларів на день. Однак для всього парку, особливо великого, це може суттєво вплинути на щорічні витрати на парк.

2. Переборіть звичку бездіяльності

Чи є повна програма навчання водіїв недоцільним кроком для вашої компанії прямо зараз, або це те, що вам потрібно запланувати на майбутнє? Якщо так, є більш прямі способи привернути ваших водіїв до економії коштів на автопарку. Наприклад, вам не потрібна навчальна програма, щоб проінформувати своїх співробітників про надмірне працювання вантажівки на холостому ходу.

Крім зайвого спалювання дорогого палива, надмірна робота на холостому ходу збільшує знос ваших вантажівок, що робить його подвійним ударом з точки зору витрат. Крім того, хоча це може здатися нелогічним, для перезапуску двигуна вантажівки після його зупинки потрібно менше палива, ніж всього за десять секунд роботи на холостому ходу.

Хоча сьогодні доступні передові системи фізичного контролю часу простою, вони можуть бути дорогими. Однак програма настанов для водіїв, інформування про витрати на роботу двигуна на холостому ходу і заклики водіїв вимикати свої вантажівки, коли вони стоять більше пари хвилин, можуть мати велике значення для зниження щорічних витрат на паливо і знос вантажівок у вашому автопарку.

3. Пильнуйте здоров’я та безпеку

Більшість порад у цій статті сфокусовані на зниженні витрат на транспортні засоби, але пам’ятайте, що ваші водії самі по собі є витратами. Вам потрібно платити їм зарплату, коли вони працюють для вас, і платити за їх заміну, коли вони не працюють. Ймовірно, вони будуть коштувати вам ще більше грошей у разі нещасних випадків на робочому місці або проблем зі здоров’ям.

Приймаючи конструктивні заходи для усунення або зменшення небезпек, яким ваша робота піддає водіїв, ви можете знизити ці проблеми зі здоров’ям і безпекою, а також пов’язані з ними витрати до мінімуму.

Як покращити здоров’я та безпеку водіїв

Для покращення здоров’я та безпеки співробітників вашого автопарку, ви можете врахувати такі заходи:

  • Встановлення системи звітності про аварії та критичні ситуації (для всіх типів подій, включаючи завдання, що не пов’язані з водінням, такі як завантаження та розвантаження, підйом та переміщення, а також робота/маневрування на кузовах вантажівок);
  • Впровадження навчальної програми, яка охоплює як безпечне, так і ефективне водіння;
  • Доручення водіям проводити передвиїздові та післяїздові перевірки транспортних засобів (у багатьох країнах це потрібно за законом);
  • Розробка чітких графіків профілактичного обслуговування автомобілів та їх дотримання;
  • Забезпечення того, щоб робоче навантаження ваших водіїв не спонукало їх пропускати або відхилятися від обов’язкових періодів перерви та відпочинку, а також щоб водії не підлягали покаранню за додаткові перерви у разі втоми, сонливості або інших ситуацій, які знижують увагу.

4. Впровадіть систему змін для водіїв

Активи вашого розподільного парку окупаються лише тоді, коли працюють двигуни та крутяться колеса. Кожна хвилина простою вантажівки або водія – це втрачений час. Ми вже згадували, як зміна роботи вантажівок може дозволити вам зменшити кількість транспортних засобів у вашому автопарку, але тут ми знову збільшимо його, тому що для роботи по змінах вам потрібна допомога ваших водіїв.

На прикладі припустимо, що у вас є парк з 22 вантажівок, які працюють від восьми до десяти годин на день. Тепер розгляньмо сценарій, в якому ваші вантажівки працюють від 16 до 24 годин на день, в дві або три зміни, з новим водієм в кожну зміну.

Можливо, вам доведеться найняти більше водіїв для роботи за такою схемою, і це залежить від ймовірності того, що деякі з ваших клієнтів прийматимуть доставку протягом дня і ночі.

Однак вам більше не знадобиться парк з 22 вантажівок. Можливо, ви не зможете зменшити розмір свого автопарку вдвічі, але ви зможете зменшити його розмір до 15 автомобілів або близько того, що забезпечить повне покриття, навіть якщо вантажівки будуть зупинені на технічне обслуговування.

Переваги багатозмінного розподілу

Крім економії, пов’язаної з використанням меншої кількості транспортних засобів, багатозмінна доставка може запропонувати інші переваги з точки зору витрат. Наприклад:

  • Ви можете дозволити своїм водіям працювати коротші зміни, що корисно для здоров’я і безпеки;
  • Можливо, ви зможете пропонувати частіші поставки або скорочувати час виконання замовлення, підвищуючи ефективність обслуговування і, можливо, отримуючи прибуток (в залежності від характеру вашої дистриб’юційної діяльності);
  • Нічні зміни можуть бути більш продуктивними через менший дорожній рух і меншу кількість заторів на місцях доставки.

Перехід від однозмінної роботи до багатозмінної – це метод зниження витрат на автопарк, пов’язаний з водієм і вантажівкою. Проте він також взаємозалежний з робочим навантаженням вашого автопарку. Це хороший перехід до обговорення інших способів зекономити кошти, пов’язані з робочими навантаженнями, при експлуатації вашого розподільного парку.

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen