Ставлення HR-фахівців до звільнень

Згідно з звітом BambooHR, при розгляді питання про звільнення 65% HR-фахівців, заявили, що їх компанії в основному використовують правило “останній прийшов – перший пішов”. Це означає, що нові співробітники з більшою ймовірністю будуть звільнені, ніж штатні співробітники.

Співробітники вважають, що з числа посад, які, скоріш за все, будуть скорочені, в першу чергу підуть маркетингові посади, а потім – робота з клієнтами.

Цікаво, що табу на прийом на роботу звільнених в значній мірі відступили на другий план; 92% опитаних HR-фахівців заявили, що вони так само або навіть більше готові найняти того, хто був звільнений.

Чи завжди звільнення залежить від HR-фахівців?

HR-фахівцях лежить відповідальність за кадрову респектабельність компанії: чи відрізняється вона стабільністю, чи їй притаманна велика текучість кадрів. У першому випадку доведеться постаратися, щоб влаштуватися в таку компанію, у другому ж – буде важко затриматися на робочому місці.

Люди звільняються з багатьох причин незалежних від компанії:

+ Сімейні обставини

+ В результаті зміни сфери діяльності

+ Знаходять кращі рішення для своєї кар’єри, які неможливо реалізувати в компанії

Фактори, які залежать від роботодавця:

+ Некоректна оплата праці відповідно до ринку праці, відсутність бонусів

+ Погана організація робочих завдань

+ Мікроменеджмент

+ Низький рівень комунікацій в команді

+ Невідповідна корпоративна культура

+ Відсутність навчання і професійного розвитку

+ Відсутність зворотного зв’язку від керівника

+ Дисбаланс між роботою та особистим життям

+ Неефективна мотивація

Зокрема, в технологічній та фінансовій галузях сталася серія звільнень, пов’язаних з поточною економікою. Занепокоєння HR-фахівців с повязане зі збереженням працівників в такому середовищі. Більше половини керівників, заявили, що вони скоротили штат працівників у 2022 р. або планують зменшити їх у 2023 р. Це означає, що збереження тих, хто залишиться, матиме ключове значення до кінця 2023 р. Навчання та розвиток стали ключовим способом досягнення цілей. Утримуйте людей залученими, але готовими до майбутніх скорочень в компанії. Чітка комунікація про переваги та ресурси також може допомогти.

Звільнення тривають, але це не означає, що HR-фахівці можуть сидіти склавши руки та відбирати таланти. Кадрова прозорість важлива як ніколи. Працівники сьогодні хочуть ясності щодо того, чого вони варті для роботодавця та якій компанії вони довіряють.

Саме люди сьогодні – найбільша цінність. І їх задоволення умовами праці, мікрокліматом, різними можливостями особистого та професійного розвитку можуть вплинути на результати бізнесу. Тому крім професійних знань надзвичайно важливо бути емпатом та розуміти особливості атмосфери в компанії.

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Add XACKI to home screen